D-vitamiini

D-vitamiini on yksi ihmisen tarvitsemista rasvaliukoisista vitamiineista. Auringonvalossa ihminen pystyy tuottamaan itse D-vitamiinia. D-vitamiinin esimuoto muodostuu ihossa UV-säteilyn vaikutuksesta tai se saadaan ruoasta.

D-vitamiinin yksi tehtävä on parantaa kalsiumin ja fosfaattien imeytymistä ja auttaa kalsiumia kiinnittymään luustoon. D-vitamiinin puutos lapsilla aiheuttaa riisitautia ja aikuisilla luun pehmentymistä (osteoplasmaa). D-vitamiinin lievempi vähäinen saanti heikentää kalsiumin imeytymistä, joka taas edesauttaa osteoporoosin syntymistä, vitamiinilla on myös vaikutuksia hampaiden terveyteen ja kuntoon. Useat tulokset osoittavat D-vitamiinilla olevan vaikutusta myös aivojen toimintaan.
D-vitamiini voi vähentää diabeteksen riskiä.D-vitamiinin tarve ja saanti

Suositusten mukaan pohjoismaalaisten 1–3-vuotiaiden lasten tulee saada ravinnosta D-vitamiinia 10 µg/vrk, vanhempien lasten 5 µg. Suomalaiset saavat 90 % ravinnon D-vitamiinista kalasta sekä rasvoista. Kasviksissa ei ole D-vitamiinia. Suomalaiset sienet ovat asiassa poikkeus, ne sisältävät pieniä määriä D-vitamiinia.

Kesällä paras D-vitamiinin lähde on aurinko. Jo 15 minuuttia auringonpaisteessa kolme kertaa viikossa riittää. Talvisin UV-säteilyn määrä ei riitä tyydyttämään D-vitamiinin tarvettamme. Aikuisten suositeltava D-vitamiinin saanti/vrk on vähintään 7,5 µg. Keskimäärin naiset saavat D-vitamiinia 5,2 µg ja miehet 7,1 µg vuorokaudessa, mikä on liian vähän. Vanhuksilla D-vitamiinin puute on yleistä. D-vitamiinin niukan saannin vuoksi maitoihin on lisätty nykyään merkittävästi D-vitamiinia. Tämä kaksinkertaistanut D-vitamiininsaannin aikaisempaan verrattuna.

D-vitamiini suositukset

Kaikille raskaana oleville D-vitamiinilisää suositellaan 10 μg/päivä lokakuusta maaliskuuhun. Kaikille alle 15-vuotiaille ravinnon koostumuksen mukaan suositellaan vaihtelevaa D-vitamiinilisää 5–10 µg ympäri vuoden tai pimeän ajan. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) on määritellyt aikuisen maksimi päiväannokseksi 50 µg. Amerikkalaisen arvion mukaan turvallinen vrk annos aikuiselle säännöllisesti on peräti 250 µg. Kerta-annoksena 2,5 mg (2500 µg) on turvallinen ja se voi antaa suojaa mm. tuberkuloosia vastaan.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *