K-vitamiini

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka on tärkeä tekijä veren hyytymisessä. K-vitamiinia on runsaasti parsakaalissa, lehtikaalissa, pinaatissa sekä kasviöljyissä ja maksassa. Elimistö muodostaa itse K-vitamiinia eikä ravintolisiä yleensä ole tarvetta.

K-vitamiini pistos vastasyntyneille

Vastasyntyneillä ei ole elimistössään K-vitamiinia tuottavaa bakteerikasvustoa. Useissa maissa vastasyntyneille annetaankin K-vitamiinia verenvuototaudin ehkäisemiseksi pistoksena tai suun kautta. Esimerkiksi Suomen lastenlääkäriyhdistys pitää K-vitamiinin antamista tärkeänä. K-vitamiinilisä jakaa lääkäreiden mielipiteitä.

K-vitamiini ja lääkitys

Veren hyytymistä voidaan vähentää varfariini nimisellä lääkeaineella (Marevan). K-vitamiini vaikuttaa varfariinin tehoon, ja siksi K-vitamiinin saanti tulisi pitää vakiona varfariini-lääkityksen aikana. Vihanneksista ei tietenkään kannata luopua kokonaan K-vitamiinin takia, riittää kun huolehtii että K-vitamiinin saanti on tasaista. K-vitamiini ei vähene keitettäessä.

K-vitamiinin tarve ja puutos

Suomessa saantisuositusta ei ole asetettu. Suomalaisten keskimääräistä saantia ei ole selvitetty. K-vitamiinin puutos on harvinainen. Sen oireina ovat verenvuodot ikenissä ja limakalvoissa, haavojen hidas paraneminen, mustelmataipumus sekä ripuli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *